израз

израз
ѝзраз <-и, бр: -а>
същ м
1. (думи) espressiòne f, locuziòne f, fràse f
2. (изражение) espressiòne f, aspètto m, ària f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

 • израз — същ. говор, слово, дума, реч, език същ. дикция, произношение, изговор същ. изречение, фраза същ. изражение, вид, физиономия, лице същ. изблик същ. изглед …   Български синонимен речник

 • външен израз — словосъч. обективизиране, конкретизиране, конкретизация …   Български синонимен речник

 • давам обективен израз — словосъч. обективизирам, давам представа, конкретизирам, представям …   Български синонимен речник

 • установен израз — словосъч. формула, правило, образец, стереотипна фраза, клише …   Български синонимен речник

 • балканизам — израз што е вообичаен на Балкан, во балканските јазици …   Macedonian dictionary

 • еврокомунизам — израз создаден во седумдесеттите години во Западна Европа што го означува патот кон социјализам на секоја комунистичка партија, особено во согласност со економските, политичките и традиционалистичките услови во секоја поединечна земја …   Macedonian dictionary

 • ковентрира — израз што настанал во Втората светска војна, а значи: со бомбардирање срамни/срамнува со земјата (како што сториле Германците со англискиот град Ковентри во 1940 година) …   Macedonian dictionary

 • рашомон — (израз создаден според јапонскиот филм Рашомон ) сплет на околности во кои не е можно да се утврди вистината поради тоа што постојат повеќе еднакво веродостојни, но меѓусебно исклучиви субјективни извештаи за фактите …   Macedonian dictionary

 • калка — (фр. calque) 1. проѕирна хартија или ткаенина натопена со специјални хемиски состојки што се става преку цртеж за да се направи негова копија 2. копија, точно прецртување на проѕирна хартија 3. фиг. слепо, целосно имитирање на некого или на нешто …   Macedonian dictionary

 • клише — (фр. cliche) 1. цртеж, слика на метална, камена или дрвена плоча што се пренесува со печатење на хартија 2. фиг. израз што се употребува често, што е многу обичен, калап, излитен израз …   Macedonian dictionary

 • плебеизам — (лат. plebs, plebis народ, граѓани) израз од плебејскиот говор во некое книжевно дело, простонароден израз попуштање пред народните, плебејските обичаи воопшто …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”